De technologie van vandaag stelt ons de beste hulpmiddelen ter beschikking, die ons dichter bij onze doelen kunnen brengen in een kortere tijd en met minder moeite. Touchscreens zijn een perfect voorbeeld hiervan. Met deze tools krijgen we namelijk het gemak van een input-, en output apparaat, die ons veel ruimte, tijd en moeite kan besparen wanneer we bepaalde taken moeten uitvoeren. Hierdoor kunnen we ook besparen op de kosten van randapparatuur zoals het muistoetsenbord. Dit komt omdat een touchscreen alle functies van de computer kan uitvoeren met slechts één machine. Touchscreens zijn handig voor zowel grote, als kleine bedrijven die op zoek zijn naar effectievere manieren om met operationele werkzaamheden om te gaan.

Waar je het touchscreen ook voor gebruikt, het biedt altijd het voordeel van duurzaamheid. Naast het feit dat het zowel een input- als een output apparaat is, is het ook iets dat de dagelijkse slijtage beter kan weerstaan. In feite zijn deze machines beter bestand tegen mogelijke oorzaken van schade, zoals water en vet, in vergelijking met hun voorgangers. Daarnaast zijn ze ook elektrisch stabieler. In vergelijking met de conventionele CPU-monitor-randapparatuurcombinatie kan een touchscreen elektrische spikes, temperatuurgerelateerde storingen en andere technische storingen overleven.

Schermmonitoren bieden uiteraard ook een ruimtebesparend resultaat. Bij hen is, in tegenstelling tot de conventionele computers, gecompliceerde bedrading niet nodig. Hierdoor is er minder risico op technische problemen die kunnen voortvloeien uit fysieke impact. Dit is vooral handig in een omgeving waar niemand een oogje op de computer kan houden. Een perfect voorbeeld hiervan is een touchscreen-monitor in een winkelcentrum. Iedereen kan het apparaat gebruiken om bepaalde winkels te vinden, en er is geen behoefte aan iemand om toezicht te houden op de vragende shoppers. Dat komt omdat het touchscreen is gebouwd voor onbeheerd openbaar gebruik.

Het vermogen om op aanraking te reageren, is mogelijk met behulp van akoestische oppervlaktegolf-technologie, infrarood en andere capaciteiten. De resolutie en de mate van het vermogen om op aanraking te reageren kan echter per touchscreen verschillen. Bij het kiezen van een touchscreen voor gebruik in jouw winkel of kantoor, moet je rekening houden met het aantal mensen dat het waarschijnlijk zal gebruiken, en met de mate van helderheid en gevoeligheid die de machine nodig heeft voor het gebruiksgemak.