Zoals beloofd in de serie ‘TV kijken op het digitale schoolbord’ vandaag deel 2 met meer tips en trucs rondom het gebruik van je digibord om klassikaal beeldmateriaal te vertonen. Vandaag lees je meer over sites die je kunt gebruiken als bron voor beeldmateriaal.

Leskompas
Leskompas biedt leerkrachten een grote selectie aan bewegend beeldmateriaal. Jammer is dat deze website alleen gebruikt kan worden na het afsluiten van een betaald abonnement. Wel krijg je voor dat geld beeldmateriaal dat bruikbaar is in combinatie met een groot aantal veelgebruikte lesmethodes. De prijs voor een abonnement hangt af van het leerlingaantal op je school. Prijzen beginnen bij 120euro per jaar.
Helaas heb ik geen ervaring met het werken met deze site. De omschrijving van de dienst doet mij vermoeden dat deze site wel erg handig kan zijn om je lessen te visualiseren op het digibord.

KlasseTV
klasse-tv-digibord
Ook KlasseTV is een betaalde dienst waar beeldmateriaal gevonden kan worden. De site biedt beeldmateriaal gerubriceerd per vakgebied en daarna per groep. Dat is een handige methode. Via de site ben je al snel op de pagina waar je beeldmateriaal kunt bekijken voor het vak wat je aan het geven bent. Helaas kan ik niet proberen hoe de site werkt met het beeldmateriaal omdat daar een betaald abonnement voor nodig is. De prijzen voor zo’n abonnement zijn vriendelijk, voor een school met 100 leerlingen betaal je ongeveer 250euro per jaar.

ANP archief
Een buitenbeentje in het videogeweld van de andere behandelde sites is die van het ANP. Op de site ANP-archief.nl vind je foto’s en radiofragmenten uit de geschiedenis van het persbureau.
Het radio archief biedt je meer dan 40 jaar aan radiofragmenten die je via het digibord kunt afspelen. Leuk om bijvoorbeeld de Watersnoodramp of de Vietnamoorlog te illustreren. Wel eerst zoeken en luisteren voordat je een fragment gebruikt, want veel is te moeilijk voor kinderen op de basisschool.
Het beeldmateriaal op het ANP archief biedt 100.000 foto’s van nieuwsgebeurtenissen. Leuk is dat er foto’s in het archief zitten die meer dan 100 jaar geleden gemaakt zijn. Deze foto’s kun je prima gebruiken op het digibord. Jammer is dat veel foto’s kinderen niets zeggen. Pas dus ook hier een zorgvuldige selectie toe.