Naast leuke spelletjes kun je het digibord ook op andere manieren gebruiken om je lessen te verrijken. Audiovisuele ondersteuning past prima bij veel zaakvakken maar ook een taalles of rekenles introduceer je hartstikke leuk met een kort filmpje. Er zijn veel mogelijkheden om op het digibord televisie te kijken. Daarom vandaag deel 1 met de handigste sites om je lessen te verrijken met beeldmateriaal via het digibord.

Youtube op het digibord
Een van de sites die ik regelmatig gebruik om mijn les te introduceren bij de kinderen is Youtube. Op Youtube vind je veel korte filmpjes over uiteenlopende onderwerpen. Zo gebruikte ik vorige week dit filmpje om de kinderen te laten zien wat een marter is. Nadeel van Youtube is dat het materiaal van uiteenlopende kwaliteit is. Zorg er daarom voor dat je het beeldmateriaal eerst zelf bekijkt voordat je het in de klas op het digibord laat zien.

Denk er daarnaast om dat Youtube je in de gelegenheid stelt om het beeld full-screen laten zien. Klik daarvoor op de vier pijltjes rechtsonder in het speel-scherm. Uiteindelijk kun je met Youtube ook favorietenlijstjes aanmaken en beheren. Dit doe je door onder het afspeelscherm te klikken op ‘toevoegen aan’. Zorg er wel voor dat je ingelogd bent met je Google account.

Uitzending gemist op het digibord
Een tweede must-have site op het digitale schoolbord is de site van uitzending gemist. Via deze site kun je aflevering van Klokhuis, Jeugdjournaal en Sesamstraat terugkijken. Ook biedt de uitzending gemist website afleveringen uit Nieuws uit de Natuur en het school tv weekjournaal aan.

De handigste manier om uitzendingen terug te vinden is via het zoekveld bovenin beeld. Kun je de uitzending die je wilt bekijken niet terugvinden dan wil het nog wel eens helpen om via Google te zoeken. Typ dan in het zoekveld van Google ‘site:uitzendinggemist.nl’ en daarna de titel van het programma. Om bijvoorbeeld Jeugdjournaal terug te kijken kun je de volgende zoekopdracht geven in Google: ‘site:uitzendinggemist.nl jeugdjournaal‘.

Beeldbank op het digibord
De laatste site waar ik je vandaag op wil wijzen is de Schooltv Beeldbank. Deze site biedt ontzettend veel korte clips aan die je kunt gebruiken om de zaakvakken te introduceren of extra toe te lichten. De beeldbank biedt ontzettend veel korte video’s aan die je prima op het digibord kunt bekijken.

De video’s zijn gerubriceerd voor ‘peuters en kleuters’, ‘primair onderwijs’ en ‘voortgezet onderwijs’. Zelf gebruikte ik in groep 8 trouwens regelmatig filmpjes voor het voortgezet onderwijs, wel keek ik dan vantevoren of het fimpje goed aansloot bij het lesonderwerp en of het taalgebruik niet te moeilijk was. Ook kun je filmpjes per vakgebied terugzoeken.

Aandachtspunten
Volgende week volgt deel 2 in de serie televisie kijken op het digibord. Vandaag sluit ik af met een paar aandachtspunten rondom het gebruik van het digibord om televisie te kijken.

Bij ons op school gebeurt het regelmatig dat een aantal leerkrachten tegelijkertijd gebruik maken van een website om tv te kijken. Omdat streaming televisie (televisie kijken via een website) veel bandbreedte vraagt en de internetverbinding van de meeste scholen vrij beperkt is zorgt dit voor haperingen in het beeld. Gebeurt dit regelmatig overleg dan met je directeur of hij de verbinding wil upgraden. Ook kun je afspraken met je collega’s maken: de onderbouw kijkt televisie tot de kleine pauze, de middenbouw na de kleine pauze en de bovenbouw ‘s middags.

Een tweede punt van aandacht is de inhoud van de video. Zorg ervoor dat het onderwerp goed aansluit bij de les en bekijk de video eerst zelf voordat je hem aan de kinderen toont. Ook moet je oppassen dat het fragment wat je laat zien niet te lang duurt. Een aflevering Klokhuis duurt een kwartier, realiseer je dat kinderen teleurgesteld zullen zijn als je maar 5 minuten kijkt van een aflevering, plan goed in wat je wilt kijken en check van tevoeren hoe lang het programma duurt.